top of page
hydrogen-bike-icon.png

De groenste fiets nu ook in Nederland

Waterstof als ultiem opslagmiddel voor zonne- of windenergie, maakt dat de waterstoffiets de titel "groenste fiets" kan dragen. Dick van Goch van DIVAGO is de eerste Nederlander die rond rijdt op de waterstoffiets. Niet geheel toevallig is hij ook de handelsagent voor Pragma Mobility, het Franse bedrijf dat de Hydrogen Bike produceert.

"De infrastructuur voor waterstoffietsen staat nog in haar kinderschoenen. In Nederland is er bijvoorbeeld nog geen vulstation voor fietsen. Ik ben ervan overtuigd dat we hier als innovatief land binnenkort grote stappen in gaan maken. Het is nu nog even pionieren met deze waterstoffiets, maar dit is wel de toekomst voor milieuvriendelijk fietsen met trapondersteuning. 

Er lopen al diverse projecten in Nederland met waterstofbussen en -auto's. De volgende stap is nu deze fiets. Bedrijven, gemeentes en provincies kunnen zich onderscheiden op ecologisch en milieuvriendelijk vlak door nu in te stappen."

Fiets_2-molens_01.png

21.10.2020 PERSBERICHT 
Mobiel vulstation voor de Alpha waterstof-fiets

 

Sinds juli is de Alpha waterstof-fiets van het Franse Pragma Mobility ook in Nederland verkrijgbaar. De door Dick van Goch naar Nederland gehaalde fiets kon vanaf dag 1 op veel belangstelling rekenen. Aspirant-kopers vinden het een geweldige en duurzame oplossing, maar lopen tegen de afwezigheid van waterstof-vulstations aan. Daar heeft Van Goch nu een oplossing voor gevonden, het mobiele vulstation.

 

“In een straal van 40 kilometer rond Boxmeer rijdt een mobiel vulstation rond dat ter plaatse bij de klant de fietsen vult. Ik ben erg blij om deze service aan de klanten te kunnen aanbieden” vertelt van Goch. “De klanten kunnen hiervoor bij mij een abonnement afsluiten met meerdere opties, al naar gelang het aantal kilometers dat de bezitter met de fiets denkt te gaan fietsen. Zo combineer je het voordeel van snel vullen met het gemak van dit thuis te kunnen doen. Daarmee krijgt de bezitter van de Alpha waterstof-fiets een fiets met een enorme reikwijdte (zo’n 150 km), waarbij er voor het vullen niet hoeft te worden omgereden. Eén telefoontje zal genoeg zijn om de vulservice aan huis te laten komen.”

 

Binnen de genoemde straal van 40 km liggen plaatsen zoals Arnhem, Nijmegen, Den Bosch, Oss, Eindhoven, Helmond, Weert en Venlo. Een regio waarin een kleine 2 miljoen mensen wonen, die hiermee toegang krijgt tot de innovatieve fiets. Uiteraard geldt dit ook voor bedrijven in dit gebied die één of meerdere fietsen zouden willen aanschaffen.

Voor de rest van Nederland voert Van Goch al gesprekken met ondernemers in de waterstof-minded regio’s Amsterdam en Groningen om met vergelijkbare vul-oplossingen te komen, zodat ook hier de fiets snel voet aan de grond zal kunnen krijgen.

 

Het abonnement voor de tankservice aan huis kent voorlopig 3 opties: 1 vulbeurt per maand, 2 vulbeurten per maand of 1 vulbeurt per week, en dit voor een paar tientjes per maand. Deze prijzen zullen in de toekomst alleen maar naar beneden gaan, omdat waterstof steeds goedkoper wordt. Hierover worden momenteel gesprekken gevoerd met aanbieders van waterstof.

 

“Over aandacht voor de Alpha waterstof-fiets heb ik niets te klagen gehad. Met deze vul-service is een hobbel voor een brede verkoop van de groenste fiets van Nederland nu ook genomen!”, aldus een optimistische Van Goch.

01.07.2020 Launch Event 

De Alpha waterstof-fiets kende vandaag een geslaagde introductie in Nederland. Het Launch Event in het H2 Lab van de HAN in Arnhem bood plaats aan 40 belangstellenden. Na de aftrap door vertegenwoordigers van Alles over Waterstof en de HAN was het aan Guillaume Le Berre, Managing Director van Pragma Mobility, om zijn bedrijf te presenteren.

 

Dick van Goch ging hierna verder in op de werking van de groene fiets. De Alpha waterstof-fiets stond al die tijd geduldig te wachten onder een wit doek, dat vervolgens door een gezamenlijke inspanning van Guillaume Le Berre, Frank Mietes en Dick van Goch werd weggehaald. Het vullen van fiets werd gedemonstreerd door Guillaume waarvoor hij gebruik maakte van een fles waterstof van Linde en Deodrive, en van de HyLight vulslang van Pragma.

 

Daarna was het aan de aanwezigen om de fiets te proberen op een uitgezet testparcours buiten. De meeste testers waren aangenaam verrast door de goede trapondersteuning en de wendbaarheid van de Alpha. Het relatief hoge gewicht van de fiets (32 kg) werd hierbij totaal niet als zodanig ervaren. De Alpha waterstof-fiets is vanaf nu verkrijgbaar.

 

Een volgende mogelijkheid om de fiets te testen is op 7 juli op de Automotive Campus in Helmond.

In de media:
klik op de afbeeldingen

08072020_artikel_RTL-EditieNL.png
20200701_artikel-Waterstofmagazine.png
24062020_video-eindhovens-dagblad.png
02102019_artikel-De-Ingenieur.png
22062020_artikel_gelderlander.png
26062020_artikel_gelderlander.png
08072020_Bij Rabbering NPO2Dick van Goch
00:00 / 05:34
09072020 Bij Frank Dane 538 in de ochtendDick van Goch
00:00 / 03:12
Alpha_Hydrogen_Bike_photo_web.png
LOGO-PRAGMA_web.png
bottom of page